عبدالله دوامی(1270-1359 ه.ش)در « طا » یکی از روستاهای تفرش به دنیا آمد.پس از طی دوران کودکی و آموختن دروس مقدماتی و قرآن به تهران آمد و در مدرسه تربیت به تحصیل پرداخت.پس از آشنا شدن با علی خان نایب السلطنه که از خوانندگان بنام آنزمان بود و با تشویق وی به یادگیری دستگاهها و نغمات موسیقی اصیل ایران پرداخت.

عبدالله دوامی سپس با استادان بلند پایه ای چون میرزا حسینقلی ، حسین خان کمانچه کش و درویش خان و میزاعبدالله و ملک الذاکرین آشنا شد و دقایق و رموز آواز و ظرایف موسیقی اصیل ایرانی را از آنها آموخت.
به گزارش خبرگزاری ایسکانیوز، دوامی علاوه بر آشنایی عمیق با گوشه های آوازی ، در تصنیف خوانی و تنبک نوازی نیز استاد بود.او تصنیفهای قدیمی را به خوبی از حفظ داشت بطوریکه استادان موسیقی و علاقمندان آهنگهای ضربی هر گاه در اجرای یکی از این الحان به اشکالی برمیخوردند به او مراجعه می کردند و اظهار نظر او را شایسته و قطعی می دانستند.
در سالهای قبل از انقلاب مشروطیت برای شناساندن و حفظ و اشاعه موسیقی اصیل و سنتی ایران به اتفاق اقبال السلطان ، طاهرزاده ، باقرخان و مشیرهمایون شهردار عازم اروپا شد و لی بدلیل آغاز جنگ جهانی به جای برلن به تفلیس و قفقاز رفتند و صفحات گرامافونی از ضبط آنزمان باقی مانده است.
استاد دوامی با تدریس در اداره کل فعالیتهای هنری تهران، هنرستان آزاد ملی و مکتب صبا و در اواخر عمر در منزل ، تا آخرین سالهای عمر در اشاعه بنیانهای اصیل فرهنگ موسیقایی ایران کوشا بود.
از شاگردان وی که حافظ راستین مکتب وی بوده اند ؛چهره های ماندگار ردیف موسیقی اصیل ایران، محمود کریمی ،نصرالله ناصح پور، مجید کیانی ، داریوش طلایی و بسیاری دیگراز اساتید موسیقی نظیر فرامرز پایور،محمد رضا شجریان ، محمد رضا لطفی ، کریم صالح عظیمی و ...می باشند .
از زبان شاگردانش استاد دوامی شخصیتی محکم و با نفوذ داشت.با ظاهری آراسته در کلاس درس حاضر میشد و با مهربانی و شفقت و نظم و انضباطی ذاتی، میراث ارزشمند گذشتگان و آنچه خود با تلاش و همتش بر گنجینه موسیقی افزوده بود به جویندگان راستین موسیقی اصیل ایران می آموخت.

از استاد دوامی نوارهای خصوصی باقی مانده که در سالهای آخر عمر ضبط شده است.نت ردیف آوازی و تصنیفهای قدیمی او توسط استاد پایور چاپ شده و آلبوم ردیف آوازی ایشان نیز انتشار یافته است. صفحات گرامافونی هم با صدای آن بزرگوار به همراه اساتید موسیقی آنزما ن و پنجاه تصنیف، ضبط شده و به جای مانده است.
ردیف آوازی استاد عبدالله دوامی یکی از معتبرترین ردیف های آوازی موسیقی ایران است که از ویژگی های والایی برخوردار است و می تواند برای نسل کنونی و نسل های آینده ، انگاره ای از درست خواندن به همراه امانت داری گوشه های ردیف موسیقی ایران باشد.

به همین منظورهمایشی یکروزه به منظور حفظ ارزش های فرهنگی و هنری و ارج نهادن به مفاخر ایران زمین که نقشی تعیین کننده در سرنوشت هنر و فرهنگ این مرز و بوم داشته اند ، با حمایت معاونت امور هنری و مدیر کل دفتر موسیقی وزرات فرهنگ و ارشاد اسلامی در زادگاه زیبای این استاد ارجمند برگزارشد.
در این همایش استاد نصرالله ناصح پور و استاد داریوش طلایی ؛شاگردان مستقیم و حافظان مکتب استاد دوامی، ما را با گوشه ای از زندگی ایشان و بیان اهمیت ردیف آوازی آن بزرگوار آشنا کردندو  دکتر محمد میرشکرایی(ایران شناس و رئیس سابق پژوهشکده مردم شناسی سازمان میراث فرهنگی) سخنانی را در مورد موقعیت فرهنگی و اجتماعی روستای طا(زادگاه استاد دوامی) ارائه کرد.


نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:


موضوعات مرتبط: فرهنگی ، مشاهیر تفرش ، ،
برچسب ها : ,,,,,,


تاريخ : یک شنبه 13 ارديبهشت 1394 | 23:20 | نویسنده : علی رضا جعفری |
.: Weblog Themes By VatanSkin :.